Årsmøtet samlet i år 15 medlemmer i Blackbox i Istindportalen
Årsmøtet i Målselv Historielag ble avholdt onsdag 14. februar 2018. Det møtte 15 medlemmer på møtet. I år var det bare vanlige årsmøtesaker på programmet og både årsberetning, regnskap, budsjett og valg ble godkjent av årsmøtet uten merknader. Regnskapet var revidert og godkjent uten merknader fra revisorer. Til møteleder ble Frank Någård valgt og Mariann Nesvold var referent. Leder i laget Oddlaug Lakseide leste årsberetningen.
Leder i laget, Oddlaug Lakseide | Sekretær Mariann Nesvold, referent Frank Nygård, kasserer Tor Kvammen | Valgkomiteens leder Karl Magne Hasvold |
Etter årsmøtet fikk vi et flott foredrag av Marianne Neerland Solheim som fortalte oss om sovjetiske krigsfanger i Norge og Målselv i årene 1941 til 1945. Vi lærer stadig noe nytt om krigen og de som har deltatt på våre temakvelder om krigen fikk også denne gangen satt ting i nye sammenhenger. Marianne hadde med seg boka Operasjon asfalt for salg og flere kjøpte denne med autograf fra forfatteren. Det møtte ca 50 personer til temakvelden.
Ca 50 interesserte tilhørere fikk med seg Marianne Neerland Solheim sitt foredrag
Odd får signert boka om Operasjon asfalt av forfatteren | Marianne Neerland Solheim |
Styrets sammensetning i perioden
Oddlaug Lakseide, leder
Mariann Nesvold, styremedlem
Frank Nygård, styremedlem
Elsa Nymo, styremedlem
Odd-Inge Larsen, styremedlem
1. Audhild Olaussen
2. Aud Brustad
3. Inger Ellingsen
Tor Kvammen - kasserer er ikke medlem av styret
Ivar Halvorsen
Tor Lyngås
Karl Magne Hasvold
Audhild Aune
Ingrid Hole Grønvold
Det er avholdt 10 styremøter. Fast møtested har vært Midt-Troms museum (MTM). Vara er innkalt og har møtt jevnlig. Laget er medlem i Landslaget for lokalhistorie (LLH) og vi mottar 5 eksemplarer av Lokalhistorisk magasin 4 ganger i året og 1 eksemplar av Heimen, 3 utgivelser pr år. Heimen kan fra 2017 lastes ned og leses gratis på https://www.idunn.no/heimen/2017/01 Laget er medlem av Troms Historielag (TH).
Odd-Inge Larsen og Audhild Olaisen var delegater på TH`s årsmøte, Vollan gjestestue, 2. april 2017. Her presenterte Frode Bygdnes TH`s pågående prosjekt Trondenesleiren – gjenreisninga av Finnmark og Nord-Troms 1945 – 1952. Finnmarksbyen i Troms vår flyktningeleir etter krigen.
Frank, Audhild, Mariann, Gerd Borgen og Oddlaug deltok på TH`s jubileumsseminar om kvensk kultur og historie, Finnsnes Hotell 4. – 5. november. Her hørte vi bl.a. Harald Lindbach, stipendiat, Institutt for Språk og Kultur, UiT: Fra den store nordiske krig til Vesterhavet – Kvenene i Troms på 1700-tallet
Hjemmesiden www.malselvhistorielag.no er tilført flere nye tekst-, bilde-, film- og lydfiler. Her nevnes spesielt lydopptak av lokale tidsvitners minner fra krigsårene. Opptakene er fra MH`s første stormøte på Rundhaug Hotell, 22. november 1986 og oppbevart av Vidkunn Haugli og Erik Myhre. Aud Høeg har gitt oss informasjon om sin mors innsats for fangene under krigen. Dette er hjemmesidens hittil, mest leste sak. Simon Bjørklund har delt dokumenter og bilder etter sin far Odd Bjørklund. Simon har også delt sine opplevelser og svar på ubesvarte spørsmål om slekt som utvandret til Amerika på 1800-tallet. Alt materiell er arkivert med gode filnavn. Fra UL Samhold`s 100 årsmarkering på Målsnes er Knut Grimstads gjennomgang av lagets historie lagt ut. Hjemmesiden har tidligere publisert innholdsfortegnelse for Jul i Bardu og Målselvdalen, 1963 – 2010, og flere mottatte bildesamlinger. Informasjon om forestående og gjennomførte arrangement i laget deles fortløpende. Det er av uvurderlig verdi og ha Odd Inge med høg digital kompetanse i styret.
Aktiviteter
Årsmøte med temakveld
Årsmøtet ble avholdt 15. februar. Det var ingen innmeldte saker fra medlemmer. Kun ordinære årsmøtesaker ble behandlet. Kontingenten for hovedmedlem ble økt fra kr 200 til kr 300 som innbefatter kalender. Oppmøte: 22 personer.
Søndag 18.juni arrangerte MH den andre konserten i Målselv kirke til inntekt for monumentet over Aase-Nordmo Løvberg. Anne-Lise Sollied sang romanser og arier akkompagnert av pianist Sergej Osadchuk. I tillegg sang Chorus Borealis med forsterkning fra Freidig Mannskor musikaler. Tor Eriksen og Anne – Lise sang til slutt duett.
Konserten innbrakte kr. 50.000.-. Dette ble et fint tilskudd på kontoen. I tillegg har mange privatpersoner, Troms skogselskap og Troms Fylkeskommune gitt store beløp. Vi fikk inn nok penger i første halvår av 2017 til å utbetale 2. avdrag til kunstner Merete. I juli 2017 hadde Merete fått utbetalt kr. 600.000.- som er 2/3 av sluttsummen. Siste rest må betales før avdukingen 10.juni 2018. Dette betyr at kronerullingen må fortsette. Ny konsert er planlagt 15. april 2018.
Merete Sejersted Bødtker har brukt dette året til å modellere skulpturen i leire. Hun har i tillegg laga forslag til et relieff som vi tenker skal henge i Øverbygd kirke. Dette skulle fra starten være ei byste, men vi fant ut at det ble bedre med relieff. En byste er tenkt plassert ved ny inngang til Bardufoss Hotell.
Pr. dags dato er skulpturen blitt belagt med gips og leiren er tatt ut. Den er fraktet fra atelieret i Trysil til støperiet på Helsfyr i Oslo. Der skal den videre prosessen foregå fram til støpningen i bronse.
Prosjektleder Elsa besøkte støperiet 22.jan. 2018 og fikk se Aase i full størrelse, ca. 2 m høy. Aase-fan Nils Bernard Topland var med i beskuelsen. Han uttrykte seg slik: ”Det er så avgjort essensen av kunstneren Aase Nordmo Løvberg som med et lite Mona Lise smil stiger ut av skulpturen.” Nydelig utført av Merete Sejersted Bødtker.
Merete har vært aktiv med markedsføring av Aase-prosjektet. Hun har sørget for 3 store oppslag i avisa Østlendingen. Folkebladet og Nye Troms har også fulgt prosessen og hatt fine oppslag.
Det er bestemt at laget skal benytte overførte penger fra Bardufossfangenes minnefond til produksjon av undervisningsopplegg for målselvskolene. MH i samarbeid med Narviksenteret og Midt-Troms museum er i gang med arbeidet. Prosjektbeskrivelse er utarbeidet. Prosjektgruppa består av Gerd Borgen, Frank, Audhild og Oddlaug fra MH.
LLH har i år 3,6 millioner fra Sparebankstiftelsen som skal gå til formidling av lokal historie til barn og ungdom. Historielagene er lovet å bli tilgodesett. Søknad er levert. LLH ønsker først og fremst produksjoner til Den kulturelle skolesekken (DKS).
01.02. deltok Gerd og Oddlaug på seminar om søknadsskriving og prosjektarbeid arrangert av Rom for kultur, Troms fylkeskommune. Sted: Studiesenteret, Finnsnes.
Prosjektet skal over i produksjonsfase. Samarbeidet med MTM og Narviksenteret må intensiveres. Eksterne midler kan gjøre det mulig å leie hjelp med digitalisering/produksjon.
I år vedtok politikerne å samle registrerte kulturminner i temaplan. MH har kartfestet, dokumentert med bilder og tekst totalt 13 kverner, stamper, sager og møller. Dette er levert prosjektet i 2016 iht Samarbeidsavtalen mellom MTM og MH. Lovet bidrag, kr 10 000, er fortsatt ikke mottatt.
Odd Inge, Frank og Elsa deltok på åpne oppstartmøter sammen med kommunen. Møtene ble holdt på Kommunehuset, LHL i Bardufoss sentrum og Møteplassen, Rundhaug.
20.09. invitertes medlemmer til åpent styremøte. Tema: Høringsuttalelse til 1. utkast av Temaplan for kulturminner. På styremøtet 10.01 ble 2. utkast behandlet. Høringsuttalelsene er oversendt kommunen.
Kulturminnedagene 2017
Årets tema var: Kulturminner i samfunnets tjeneste. Kulturvernforbundet ønsket å løfte frem hvordan kulturminner og tradisjoner kan vise vei fremover – for hvordan samfunnet kan utvikle seg. Kunnskap om fortiden gir oss muligheten til å forstå den nåtid vi lever i, og er viktig som grunnlag for å skape den fremtid vi ønsker.
Prosjektgruppa i «Fangeprosjektet» foreslo å slå sammen oppsatt seminar i Lokal fangehistorie med markering av Kulturminnedagene 2017. I samarbeid med MTM ble det tilbud over tre dager:
14.09: Foredrag i Istindportalen. «Hvorfor kom det så mange tvangsarbeidere til Norge under krigen?» v/professor i samtidshistorie v NTNU, Hans Otto Frøland.
15.09: Åpen dag ved Troms Forsvarsmuseum, Setermoen. Fokus på lokal fangehistorie.
16.09: «Guidet busstur i krigshistorisk landskap – fangeleirer». Oppmøte: Kongehytta i Heggelia. Rute: Moen – Rundhaug – Skjold – Vårheim v/Rostavatn
Skolene i Målselv ble spesielt invitert. Foredraget hadde ca 40 tilhørere.
Vidkunn, Audhild og Frank guidet foredragsholderen i lokale krigsminner i Målselv. Foredragsholder takket ja til besøk ved Forsvarsmuseet. Styret og noen flere benyttet tilbudet om å besøke Kristian Moldenæs på Setermoen.
Vidkunn Haugli, Odd Helge Utby, Harald Byberg, Ottar Dørum, Simon Bjørklund og Arne Vårheim var dyktige lokale veivisere under turen som hadde 28 påmeldte.
Årets kalender er trykket i 600 eksemplarer og har temaet Bygninger i Målselv; det samme som i fjor. Inger Ellingsen og Audhild Olaisen hadde oppdraget med å få inn anbud på trykking samt i samråd med valgt trykkeri å få produsert kalenderen. Oppdraget gikk til trykkeriet abcGrafisk as.
Tradisjonen tro står leder av historielaget og ordføreren i Målselv for hver sitt forord. Holmen Betong er hovedsponsor og fikk derfor forsida på kalenderen som er flyfoto av bedriften fra 1956. Sytten bedrifter er sponsorer med logoene samlet på egen side. Åtte personer har gitt bidrag med tekst og bilder til kalenderblada. Det er Mariann Nesvold, Odd-Inge Larsen, Elsa Nymo, Oddlaug Lakseide, Aud Brustad, Inger Ellingsen, Audhild Olaisen og Stein Hugo Nilsen (fra Holmen Betong). Målet var å få mest mulig av kommunen representert med bygninger. Hermien Prestbakmo har prydet baksida på kalenderen med eget foto og dikt.
Nytt av året er at kalenderen er inkludert i kontingenten slik at medlemmene får kalenderen «gratis». Fem stk. kalendere er sendt som pliktavlevering til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og tre stk. til Statsarkivet i Tromsø.
18 bedrifter forhåndskjøpte 220 kalendere. Overskudd 8. årgang er ca kr 16 000. Dette er kr 6 000 mindre enn forrige år. I hovedsak skyldes det bortfallet av Troms Kraft som sponsor samt at årets hovedsponsor ikke betalte kr 10000. Laget betalte i år for setting, en tjeneste som tidligere har vært utført av Odd Inge Larsen i styret. Sette- og trykkekostnadene ble ikke vesentlig høyere enn det vi tidligere betalte for trykking pga anbudsrunde, men vi mistet kr 2000 i sponsing fra abcGrafisk slik at de på den måten dekker inn at vi presset dem på pris.
Medlemmer
79 personer har betalt medlemskontingent. Det er en økning på 7 fra forrige år.
Sluttord
Et nytt, aktivt og spennende år er omme. Styret takker medlemmene for engasjement. At kommunen etterspør vår kunnskap er motiverende. Kommunen støttet seminaret under Kulturminnedagene, betalte annonsering. Vi takker Rita Kramvig fra biblioteket og Asbjørg Utby, enhetsleder for kultur, for samarbeid ved aktivitet i Istindportalen. Takk spesielt til Midt-Troms museum for lån av møtelokaler og samarbeid ved arrangement. Vi takker ordfører som støtter arbeidet vårt med forord i Målselvkalenderen.
I det nye året venter nye utfordringer. Laget har påtatt seg rollen som igangsetter og pådriver for å få skrevet Skolehistorien for Bardufoss Videregående skole.
2018 er kulturarvår i EU. Konseptet for den norske satsingen er Typisk norsk - er ikke bare norsk. Det skal være et hovedmål å vise hvordan vår kulturarv er et resultat av at kulturer møtes. Ingenting er helt norsk. Alt er et resultat av påvirkning og impulser. Etatene ser kulturarvåret som en viktig mulighet til å markere felles europeisk kulturarv i en tid hvor Europa i større grad preges av splittelse og fremmedfrykt.
For styret, Oddlaug Lakseide, leder